MIES (Sveitsi) – FIBA-säätiön nuorisojohtaja ja Special Olympics Finlandin vapaaehtoistyöntekijä Lauri Aaltonen tekee yhteistyötä Suomen koripalloliiton kanssa edistääkseen osallisuutta maassaan.
Kaiken tasoisten ja ikäisten joukkueiden taitava, nopeatempoinen ja osallistava koripallo oli etusijalla äskettäisessä FIBA Open 2024 -tapahtumassa Mies, Sveitsi.
Mutta FIBA Open on paljon muutakin kuin urheilua! Kentän ulkopuolella 14 nuorisojohtajaa eri puolilta Eurooppaa oppivat paikan päällä mainostamaan “Basketball For Good” -ohjelmaa yhteisöissään osana FIBA-säätiön Youth Leadership -ohjelmaa. Heidän joukossaan oli Unified Partner ja Special Olympics Finlandin vapaaehtoistyöntekijä Lauri Aaltonen, jonka tehtävänä on tehdä koripallosta osallistavampaa kotimaassaan.
Laurin matka Miesiin oli vain yksi askel hänen matkallaan nuorisojohtajana FIBA-säätiön kuuden kuukauden Youth Leadership -ohjelmassa. Kuten muut 13 osallistujaa, Lauri oli osallistunut jo useisiin verkkosessioihin ennen kuin saapui työpajoihin paikan päällä Sveitsissä. Siellä hän jatkoi harjoitteluaan keskittyen siihen, kuinka koripallon avulla luodaan positiivinen vaikutus yhteisöönsä. Jokainen nuorisojohtaja käyttää ohjelman kautta kehittämiään tietoja ja taitoja toteuttaakseen projektin maansa kansallisen koripalloliiton kanssa.
Osana projektiaan Lauri työskentelee Suomen Liiton kanssa edistääkseen ja vahvistaakseen Special Olympics Finlandin osallistumista tuleviin alle 18-vuotiaiden EM-kilpailuihin, jotka alkavat 18. heinäkuuta. Lauri sanoo FIBA Openin kentällä puhuessaan: “Yksi painopisteistäni on alle 18-vuotiaat pelaajat, koska he ovat vielä nuoria ja todella valmiita oppimaan.”
Laurin ja 13 muun osallistujan projekti ovat Youth Leadership -ohjelman liikkeellepaneva voima, sanoo Paulina Fritz, FIBA-säätiön projektipäällikkö. Hän huomauttaa: “Ohjelman tarkoituksena on kouluttaa ja valtuuttaa nuorisojohtajia luomaan omia Basketball For Good -projekteja omissa maissaan. Seuraamme ja tuemme heitä heidän matkoillaan luodaksemme sosiaalista muutosta heidän yhteisöihinsä ja käytämme koripalloa välineenä siihen. Tavoitteena on, että he tunnistavat kiireellisiä ongelmia yhteisöissään ja kehittävät hankkeita, jotka hyödyntävät koripalloa niiden ratkaisemiseen.
Youth Leadership -ohjelma on tarjonnut Laurille asiantuntevaa koulutusta siitä, miten Special Olympics Finlandin seurojen integrointia voidaan kestävästi ajaa valtavirtatapahtumiin, kuten SM-kisoihin. Hän on työskennellyt kansallisen liiton kanssa yksityiskohtaisen projektisuunnitelman laatimiseksi ja raportoi FIBA-säätiölle kaikista tuloksistaan.
Paulina korostaa, että on tärkeää saada Vammaisten olympialaisten osallistuja mukaan ohjelmaan. Hän sanoo: “Special Olympics on FIBA-säätiön arvostettu kumppani, ja olemme innokkaita laajentamaan yhteistyötämme edelleen. Laurin saaminen Special Olympics -liikkeen edustajaksi on loistava tilaisuus luoda edelleen synergiaa yhteisissä pyrkimyksissämme luoda osallistavampi yhteiskunta koripallon avulla.
Lauri ei ole vain keskittynyt järjestäjä ja puolestapuhuja, vaan hän ja hänen Special Olympics -joukkueensa – HNMKY Helsinki – ovat myös osoittautumassa valtavaksi voimaksi kentällä. “Olemme tämän hetken kansallisia mestareita”, hän sanoo hymyillen. Mestari kentällä ja mestari osallistumisesta!
FIBA-säätiö on FIBA:n sosiaalinen ja perintöhaara, joka käsittelee urheilun ja erityisesti koripallon roolia yhteiskunnassa, vaalii ja edistää koripallon arvoja ja sen kulttuuriperintöä.
FIBA-säätiö uskoo, että koripallolla on voimaa vahvistaa, kouluttaa ja innostaa nuoria ja edistää tätä toteuttamalla Basketball For Good -hankkeita ympäri maailmaa.